Zastosowanie kocanki w kosmetykach

Strona główna » Zastosowanie kocanki w kosmetykach

Kocanka włoska to roślina, która ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Szeroki wachlarz właściwości oraz duża ilość możliwych zastosowań sprawia, że ​​sięga się po nie coraz częściej.

  1. Helichrysum italicum – co to znaczy?
  2. Kocanka włoska – informacje
  3. Hydrolat z kocanki włoskiej

Helichrysum italicum – co to znaczy?

Helichrysum italicum – pod tą nazwą można znaleźć tę niepozorną roślinę w kompozycjach kosmetycznych, ale potocznie nazywa się ją nieśmiertelnikiem. Wyjątkowa nazwa pochodzi od żółtych kwiatów, które po wysuszeniu nie zmieniają kształtu ani koloru. W zależności od technologii i części rośliny otrzymasz olejek, hydrolat lub olejek eteryczny. Każdy z nich ma świetne właściwości.

Kocanka włoska – informacje

Kocanka sama w sobie jest zieloną rośliną o żółtych kwiatach, od wieków stosowaną jako przyprawa w kuchni i kosmetyce, ma również działanie zwężające i uszczelniające naczynka krwionośne. Dzięki temu nadaje się do większości odcieni skóry.

Olej z kocanki włoskiej pozyskiwany jest w procesie maceracji kwiatów. Gotowy produkt ma ciemnożółtą barwę i charakterystyczny ziołowy aromat. Charakteryzuje się działaniem regeneracyjnym, obkurczającym i uszczelniającym, zmniejsza obrzęki i widoczność naczynek oraz łagodzi rumień. Nawilża, zmniejsza podrażnienia i działa antyoksydacyjnie!

Olejek eteryczny Helichrysum jest najczęściej stosowanym skoncentrowanym produktem do stosowania miejscowego. Zmniejsza ból i obrzęki, dlatego jest szczególnie polecany do cery trądzikowej. Jest często stosowany jako uzupełnienie inhalacji górnych dróg oddechowych.

Hydrolat z kocanki włoskiej

Hydrolat kocanka włoska pozyskiwany jest w wyniku ekstrakcji kwiatów, dzięki czemu zachowuje swój niezwykły żółty kolor oraz doskonałe właściwości. Może być stosowany samodzielnie jako tonik lub dodawany do kremów lub maseczek. Jego regenerujące działanie z pewnością przypadnie do gustu posiadaczkom cery z trądzikiem, trądzikiem różowatym czy AZS. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy i flawonoidów działa przeciwstarzeniowo, rozjaśniająco i nawilżająco.

Nieśmiertelnik to roślina o niesamowitych właściwościach, o którą zdecydowanie warto zadbać.

Shopping Cart